Interview met Tharidi, correspondent in Sri Lanka

“Nederlanders zijn heel direct en vrij schaamteloos met het stellen van vragen. Dat is iets wat in onze cultuur eigenlijk niet hoort. Ik moet in een gesprek toch rekening houden met taboes die hier heersen en voorzichtig formuleren. Anders verlies ik het vertrouwen van de mensen.”

De 35 jarige Srilankaanse filmactrice en televisiepresentator Tharidi Fonseka werkt nu vijf jaar als correspondent voor het Nederlandse televisieprogramma KRO Spoorloos. Ze reist het hele land door, op zoek naar familie van adoptiekinderen die in ons land zijn opgegroeid.

Compleet nieuw
“Toen ik aan dit werk begon had ik geen idee waar ik aan begon. Ik heb wel ervaring met televisie, maar het zoeken naar moeders die ooit hun baby ter adoptie hebben afgestaan was voor mij uiteraard compleet nieuw. Ik vond het in het begin ook wel moeilijk om een moeder met haar verleden te confronteren. Dat is in onze cultuur niet echt gebruikelijk. Srilankanen praten niet zomaar over privéaangelegenheden en al helemaal niet over een taboe als het afstaan van een kind”, aldus Tharidi.

 

Bepaald geen onbekende in eigen land

Tharidi komt zoals ze het zelf formuleert uit een ‘cinemafamilie’.  Haar ouders zijn actief in de filmwereld en haar tante Malani Fonseka is de bekendste en populairste actrice van het land.

Bescheiden
Zelf is Tharidi heel bescheiden als haar eigen film en televisiecarrière ter sprake komt. Ze wuift het onderwerp bijna weg. Toch is ook zij bepaald geen onbekende in Sri Lanka. Ze presenteerde diverse talkshows en actualiteitenprogramma’s. Ze ontving een prijs voor een serie natuurprogramma’s en speelde in meerdere films. Voor haar laatste rol  in de film ‘Take this Road’ werd ze zelfs genomineerd als beste aankomende actrice.

Impact
“Het maken van deze film heeft op mij grote impact gehad. De film gaat over de oorlog  tussen de Tamils en de Singalezen (de overige bevolking van Sri Lanka – red). Tijdens een staakt het vuren zijn we met de filmset naar het oorlogsgebied gereisd om daar opnames te kunnen maken. Het was heel indrukwekkend om in het ‘verboden’ deel van Sri Lanka te zijn waar de Tamil Tijgers op dat moment de baas waren. De Tamilbevolking mocht niet met ons praten. Toch lukte het ons om het vertrouwen te winnen van enkele dorpelingen. Dat gebied is later treurig genoeg volledig verwoest toen de oorlog werd hervat.”

Huis bouwen
Sinds Tharidi is bevallen van een dochter heeft ze het werk vóór de camera verruilt voor een rol achter de camera.  Ze werkt nu als televisie producer en een programma als Spoorloos past daar heel goed bij. “Ik vind het heel goed en belangrijk werk dat Spoorloos doet. Het is mooi om te zien wat  je met een hereniging tussen moeder en kind allemaal teweeg brengt. Adoptiekinderen die bijvoorbeeld een huis laten bouwen voor hun arme familie. Of kinderen die gewoon financiële steun geven zodat het gezin hier net even wat makkelijker kan rondkomen. Dat heeft op mij grote indruk gemaakt.”

Foto's bij de zoektocht van Mery

Gallerij aan het laden...

JavaScript moet aan staan om de foto's te kunnen zien.
Mocht er niks laden, kijk dan of JavaScript aan staat.

Bekijk de foto's gemaakt tijdens het filmen

J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.